עם השפעות אסייתיות ומערביות כאחד, המטבח הווייטנאמי מאוזן, בריא וקליל. לא חריף כמו שהאוכל התאילנדי יכול להיות או שמנוני כמו שהאוכל הסיני יכול להיות, האוכל הווייטנאמי טעים לטעמים מקומיים ובינלאומיים כאחד.
הבישול הווייטנאמי כולל שימוש נרחב בעשבי תיבול, ירקות ורוטב דגים, אשר כולם נותנים ארומה וטעמים מיוחדים לאוכל. באופן ספציפי, ישנם שלושה סגנונות בישול עיקריים: צפוני, מרכזי ודרומי. המטבח הצפוני הוא לעתים קרובות יותר מאשר האחרים, בעוד שהאוכל המרכזי מתובל יותר. תושבי הדרום מעדיפים מנות מתוקות, עם שימוש רב בחלב קוקוס.
האכילה ממלאת תפקיד חשוב בחברה הווייטנאמית, ונימוסי האכילה חשובים לא פחות. שלא כמו במנהג המערבי בו כל אדם מזמין צלחת אוכל משלו, האוכל בווייטנאם הוא עניין משותף. כל מנות האוכל מונחות על השולחן ומשותפות על ידי קבוצת אנשים. שיתוף האוכל לא רק מבטיח שכולם יוכלו ליהנות מכולם, אלא גם ליצור אווירה חברותית וחמה. יותר מסתם נימוס רשמי, זהו מנהג של רוח קולקטיבית. הווייטנאמים מעדיפים לא לאכול במסעדות מפוארות, אלא באלפי דוכני הרחוב. אפילו עצירה פשוטה שם יכולה להפוך לארוחה מורחבת. יתר על כן, סעודה בחוץ היא לא רק הזדמנות ליהנות ממנות שונות אלא גם להיפגש לרכילות על חיי היומיום. בהמולת אורח החיים המודרני, הווייטנאמים עדיין שומרים על הרגל זה כדרך יעילה לקיים יחסים חברתיים קרובים.
אוכל רחוב וייטנאמי:
התמחויות רחוב אלה מייצגות תרבות. כשאנשים טועמים אותם, עיניהם מנצנצות ופניהם קורנות משמחה. על ידם, אנשים מכל תחומי החיים מכנסים יחד, ועל ידם אנשים קשורים לארץ האם שלהם.
Banh Xeo )קרפ וייטנאמי(
זהו קרפ וייטנאמי שמקורו בדרום וייטנאם. הוא מלא נבטי שעועית, שרימפס ובשר חזיר. הבצק עשוי מקמח אורז וטעם כורכום. מוגש עם רוטב טבילה ועם מגוון עשבי תיבול.
Che
זהו מרק מתוק שהוא קינוח וייטנאמי טיפוסי. ישנם סוגים רבים של צ'ה, שלכל אחד מהם טעם מיוחד ומרכיבים, בעיקר ג'לי קסבה, חלב קוקוס ופירות. מתכונים פופולריים הם: לונגן, פומלה, תירס, שעועית ירוקה, שעועית שחורה וזרעי לוטוס.
Nom )סלט(
סלט פפאיה הוא אוכל רחוב פופולרי מאוד בווייטנאם. הוא מורכב מפפאיה ירוקה חתוכה, גזר, בקר ושרימפס. נאם נאכל קר עם עשבי תיבול, עם בוטנים ועם רוטב מתוק וחמוץ.
Lau )הות-פות(
הסיר מתמלא במרק ואז מחומם על כיריים פחם כדי לחמם את המרק לאט לאורך כל הארוחה. הכיריים מונחות במרכז השולחן, ומסביב מוגשות צלחות של אטריות, של טופו, פרוסות כבד, לב, כליות, בשר עיזים, בצל וירקות. בקר, עוף ופירות ים הם גם אפשרויות פופולריות להות-פות.
Pho )אטריות(
המנה הלאומית, פו היא נשמת וייטנאם. מאכל זה מקורו בצפון, והוא נדד דרומה ואז התפשט ברחבי העולם. פו היא קערת אטריות אורז ומעליה בקר ועשבי תיבול, המוגשת חמה. גרסאות אחרות כוללות פו עוף, פו מטוגן, פו מגולגל, ועוד.
Banh mi )לחם(
הלחם מיוצר מחיטה ועם קמח אורז. אפשר לראות בזה שילוב של כריך ובגט. גזר חתוך דק, מלפפונים חמוצים, פטה כבד, מיונז ובשרים שונים מוכנסים לכריך ואז מכוסים במעט רוטב סויה או רוטב דגים. באן מי ניתן לרכוש בדוכנים רבים בצדי הדרך ומשווקי רחובות, בסמטאות העיר רבות ואפילו במסופי האוטובוסים ובתחנות הרכבת. זו הסיבה שבאן מי הוא אוכל הרחוב הפופולרי ביותר בווייטנאם.