תיכנון טיול

המטבח הלאוסי, מנות לאוסיות מסוגננות

מטבח לאו שונה מאוד מזה של מדינות אחרות בדרום מזרח אסיה. למרות השפעה חזקה מהמטבח התאילנדי, מהמטבח הקמבודי ומהמטבח הצרפתי, האוכל של לאו שומר על טעמו הטהור והמקורי. המילים הטובות ביותר איתן אפשר לתאר את המטבח של לאו הן: כפרי, עדין ואדמתי.

ארוחות בלאוס מבוססות לרוב על אורז דביק (לוק קאו), ומרכיבים חיוניים אחרים כוללים את רוטב הדגים של לאו (פאדק), שורש הגלנגל ועשב הלימון. כמו בווייטנאם, אוכל לאו כולל גם שימוש נרחב בעשבי תיבול, בירקות ובתבלינים.

מטבח לאו משתנה מאוד מאזור לאזור בשל זמינות המרכיבים ושיטות הבישול. דרכי הבישול הפופולריות כוללות צליה, הרתחה, אידוי, צריבה, וערבוב (כמו בסלטים). טיגון בווק אינו טכניקה פופולרית כמו בווייטנאם או בסין. דרך הבישול האהובה ביותר היא צליה (או פינג): פינג גאי הוא עוף בגריל, פינג סינד הוא בשר בגריל, ופינג פאי הוא דג בגריל.
 
שלא כמו במטבחים המערביים, בדרך כלל אוכלים ירקות ועשבי תיבול בלאוס ללא בישול והם מוגשים בצד בלי טיבול. ובניגוד למטבחים אסייתיים אחרים, אוכל לאו אינו מתוק אף פעם: "חמוץ-מתוק" נחשב בדרך כלל לטעם ביזארי וזר בלאוס. מנות רבות בלאוס לעומת זאת מרירות. יש אמירה במטבח לאו - "הטעם המתוק גורם לסחרחורות, אבל טעם מר יוצר בריאות".
 

הרגלי אכילה: אוכל לאו נאכל לעתים קרובות בטמפרטורת החדר. אופן האכילה המסורתי הוא משותף, כאשר סועדים יושבים על מחצלת קנים על רצפת העץ סביב משטח מורם, ארוג מראטאן. האוכל מוגש עם סלי אורז דביק, המשותפים לכל הסועדים.

המנה המפורסמת ביותר בלאוס היא לארב. זו תערובת פיקנטית של בשר/דגים במרינדה שנאכלים בתוספות אחרות כמו עשבי תיבול, ירקות ותבלינים.

סון טאם הוא אחד המאכלים הטובים ביותר של לאוס. זהו סלט פפאיה ירוק חריף.

במרכז לאוס אוכל פופולרי הוא מוק פאה, אטריות בסגנון לואנג פראבנג. הם נראים שונים מאוד מווריאציות של אטריות באזורים אחרים בלאוס, מכיוון שהם מוגשים עם פצפוצי אורז, ומבושלים עם כמה סוגים של איברים פנימיים: כבד, מעיים, דם ולב.

 

פאק נעם: סלט העשוי ממגוון עלים עם רוטב חמוץ של מיץ ליים, של ביצה ושל בוטנים טחונים.

לאם פאק: תבשיל עבה של עשבים וירקות, המוגש עם סלט של דגים טחונים עם אצות ורוטב חריף וחמוץ.

לאם - מצרך עיקרי מהמטבח של לואנג פראבנג: תבשיל עבה עמוס עם ירקות בשר ורוטב דגים.

סאי או: נקניק של בשר חזיר עם עשבי תיבול טריים.

אואה נור מאי: שורש במבוק רך הממולא בבשר חזיר טעים, ואז מטוגן בשמן עמוק.

קאו ג'י: באגט בסגנון לאוס.